Perkėlėte įmonės būstinę į Lenkiją arba pageidaujate atidaryti banko sąskaitą užsienyje? Būtina apsišarvuoti kantrybe ir paruošti daugybę dokumentų. Šiame straipsnyje apžvelgsime svarbiausią informaciją – kaip atidaryti užsienio įmonei banko sąskaitą Lenkijoje.

 

Gera banko sąskaita Lenkijoje – kokia turėtų būti?

Visų pirmą, gera banko sąskaita pirmiausia turėtų suteikti klientams individualų IBAN. Jei norite naudotis savo sąskaita Europoje, venkite bankų, kurie nesiūlo šios galimybės.
Ne mažiau svarbus reikalavimas yra internetinė bankininkystė Jums žinoma kalba – be internetinės prieigos ar suprantamos kalbos esame palikti likimo valiai bei nesitikėkime pagalbos iš banko pagalbos linijos.
Kitas žingsnis – patikrinkime, ar įstaiga turi indėlių garantiją – Europos Sąjungoje mūsų santaupos apsaugotos iki 100 000 EUR. Ar jūsų pasirinktas bankas taip pat turi tokią garantiją?
Galiausiai atkreipkime dėmesį į turimas sąskaitas užsienio valiuta – ar galime atidaryti sąskaitą EUR, PLN ar kita valiuta, kokį kursą bankas siūlo konvertavimo atveju?
Jei norime naudotis bankomatais, išsiaiškinkime, ar bankas mums išduos kelių valiutų kortelę. Ši galimybė leis mums išvengti didelių išlaidų išsiimant pinigus iš bankomatų.
Galiausiai verta atkreipti dėmesį į sąskaitos atidarymo ir tvarkymo išlaidas. Jie turėtų būti pagrįsti, t. y. iki tam tikros indėlio ribos nemokami, o viršijus šią ribą – pagrįstas fiksuotas mokestis.

 

Banko sąskaita užsienio banke – ko reikia ?

Jei užsienio įmonė turi filialą Lenkijoje, jos kelias į banko sąskaitą tikrai nebus toks sudėtingas kaip užsienio įmonės, kuri tokio filialo neturi. Lenkijos įmonei nėra problemų atidaryti banko sąskaitą vien todėl, kad bankams patinka tokie klientai, kurie gauna pastovias pajamas, paprastai didesnes nei individualūs klientai. Jie kovoja už tokius klientus, bet jeigu įmonė įsteigta užsienyje ir nori atsidaryti banko sąskaitą Lenkijoje, bankams kyla problemų, nes jiems sunku nustatyti šios įmonės verslo profilį. Užsienio subjektas be prašymo atidaryti banko sąskaitą, privalo pateikti begalę dokumentų, kurie turi būti išversti į Lenkų kalbą ir patvirtinti notaro arba prisiekusiojo Lenko vertėjo, o tai papildomos išlaidos bei papildomi važiavimai į Lenkiją.

Pirmiausia užsienio juridinis asmuo turi pateikti tokius dokumentus kaip registro kopiją, įstatų ir steigimo sutarties kopiją. Visi šie dokumentai turi būti išversti į lenkų kalbą. Daugumą bankų prašo:

  • Įmonės veiklos aprašymo;
  • Įrodymo, kam reikalinga banko sąskaita Lenkijoje;
  • Užpildytos kliento anketos bei klausimyno;

 

Kliūtys, trukdančios atidaryti banko sąskaitą Lenkijoje

Daugybė dokumentų, kuriuos užsienio įmonės turi versti nėra vienintelė kliūtis. Kai dėl banko sąskaitos atidarymo Lenkijoje kreipiasi užsienio pilietis, nemokantis lenkų kalbos, susiduriama su kalbos barjeru. Tačiau šiuo atveju verta pagalvoti apie laisvai kalbantį vertėją, kuris galėtų kartu su Jumis vykti į banką arba kalbėtis su konsultantu telefonu. Žinoma, tai papildomos išlaidos.

Visuose Lenkijos bankuose taikomos kovos su pinigų plovimu procedūros. Rekomenduotina, kad užsienio įmonės veikla nebūtų susijusi su kriptovaliutų veikla ar tokiomis valstybėmis kaip pavyzdžiui Iranas, Sirija, Sudanas. Kiekvienas bankas turi aibė būdų kaip patikrinti užsienio subjektą. Jeigu bankui kyla klausimų dėl įmonės patikimumo, bankas gali ir nesutikti atidaryti banko sąskaitos. Kiekvieną kartą tai sprendžia banko centrinė būstinė.

Banko sąskaitos atidarymas Lenkijoje užima nuo kelių dienų iki dviejų savaičių. Todėl, kad nereikėtų gaišti daug laiko, patartina Lenkijos banko sąskaitos atidarymo procesą patikėti AssistPRO specialistams, kad nereikalingai nešvaistyti nei laiko nei pinigų neproduktyvioms paraiškoms.